Monthly Archives: August 2015

Myftiu ka shkruar: Si mësuese e përkushtuar dhe kosovare e natyralizuar do të doja t’i bëja mësimet e mia të paharruara: KosovO Me një “o” në fund është: e pushtuar, otomane, e errët, e nëpërkëmbur, e huaj, e vjetër; indinjatë, harresë, përmbysje… KosovA Me një “a” në fund është: të gjitha kombësitë, alternativë, e përparuar, shqiptare, e lulëzuar; e përshpejtuar, akademike…. Por edhe anarki, autokraci, aferë ….. (duhet të kemi kujdes për këtë) Për:                 myftiu@mciworld.com Nga:                ‘Engjëlli Lituanez’ Dërguar:         Të mërkurën, më 01 nëntor 2000, ora 7:28 Subjekti:          Re: Kosov@   E dashur Ganimete, Mendoj… Read Article →

Personi që më telefonoi ishte një psikologe nga Italia. Fliste nga Prizreni, një qytet shumë i vjetër dhe tradicional i Kosovės. Psikologia italiane kishte ardhur në Kosovë për të drejtuar disa sesione kualifikimi për organizatėn humanitare Caritas. Mendohet se gjatë tre vjetëve pas mbarimit të luftës në vitin 1999, në Kosovë kanë punuar rreth pesëmijë OJQ (Organizata Joqeveritare) humanitare. Isha kureshtare të dija diçka më shumë për mysafiren nga Italia. Pas shumë vitesh të një jete nomade në shumë vende, përveç vendit tim, unë e kisha humbur kujtesën dhe ndjeshmërinė për thelbin e *vendit tim.* Isha kthyer në Prishtinë,… Read Article →

Prill 2003 Ka qenë ndofta qershori i vitit 2002 kur m’u bë telefonata e parë ngazëllyese nga një lexuese e librit tim të parë të sapobotuar me title “Refugjatė nėn Qiellin e Ri.” Ishte qershor apo korrik? Koha nuk mė kujtohet me saktėsi, kurse vendi ku ndodhesha, po. Isha nė Kosovė, nė njėrin prej atdheve tė mi. Kosova — pjesa e kombit që tre vjet më parë gati se kishte humbur. Sot Kosova është një vend në shpërthim. Është një komb që pret me padurim pranimin e plotë ndėrkombëtar të një domosdoshmėrie historike të kahershme e tejet të vonuar. Sot Kosova është një… Read Article →

Liria

Nuk mund të prisja më! Më kishte ardhur në majë të hundës nga “të vërtetat” e vulosura të historisë, nga perandoritë që rriteshin, fashizmi i kuq, demokracia e bojatisur, korrupsioni diktatorial, diskriminimi neokolonial… POR EDHE… ndihesha e rraskapitur nga pseudopatriotizmi, monopoli gjuhësor, hipokrizia e fesë së improvizuar, feja e ateizmit elastik, veprimtaria humanitare, institucionet e rreme, mësimet patriarkale, feminizmi agresiv, martesat mashtruese… DHE… isha shtangur nga verbëria e syve, shurdhëria e mendjes, “spiritualiteti” shterp, kopracia e “pasurisë” ….. DHE e dëshpëruar nga meritokracia, hierarkia e vlerave të rreme, industria e iluzioneve, kopjet e origjinalit DHE… Read Article →

photo6

One of the earliest memories is my native language. Albanian language is my first ‘operational software’. The fastest way to learn, understand and contemplate the world around me was that unique code of communication of an almost lost nation of the twentieth century. As a child, I could never see coming the obstacles and consequences of belonging to a distinct nation. I had no idea that my nationality would grant me the pain and the advantage of perceptive journey in time and places. Even though my legally permissible nationality was Yugoslav, I didn’t know this. Of course, I was only three years… Read Article →

photo7

Zoe was right… I was in the right place to seek the peace of my mind… refuge… in New H(e)aven… in YALE … Years of Albanian Longing for Education and i wanted THE answers to reach me faster. I had a true dream… an OLD Albanian DREAM… a survivor… my dream had to live ….. The Declaration of Independence…. Of United States of Albanians. I didn’t want my anger to beat m patience of thousands of years of accumulated injustice and inability to SPEAK and to be HEARD… ALLAH! Albanian Love and Longing for Acceptance… Read Article →

Refugee

I couldn’t wait any more! Bureaucrats broke my patience when I was a searching for refugees in New Haven. I could not reach REFUGEES in New Haven…. I couldn’t believe…. Societies relying only on paper “truths”…. I tried to understand the “author- bureaucrat” and his grandfather… and read over and over the same sentence “ Confidentiality is the single largest obstacle for interviewing refugees…” Who invented this game? Maybe the ones that didn’t trust the WORD invented this game? Maybe the ones that needed something more than word! OR…maybe it was invented by the ones… Read Article →

photo5

It was perhaps June of 2002 when I received an elevating phone call from a reader of my first, recently published book “Refugees in New H(e)aven”. Was it June or July? I can’t  recall exactly the time, but I do remember the place. I was in Kosova, one of my homelands. Kosova, the nation that was almost lost four years ago. Today, Kosova is a nascent country. It is a nation that is anxious for the full international acceptance of the lingering, overdue historical must. Today, this is a nation in the intersection  of the ever changing  maps  in c. Perhaps… Read Article →

photo9

pay me to do your homeworkpay me to do your homeworkI remember very well that the border idea was instilled in me since my early childhood. It was one of the first mysterious concepts that I had to grasp​ ​as a child. I was born in Manastir, a city in southern Macedonia. Today, the city is positioned very close to the Greek border and not to far away from the​ Albanian border. Although born in today’s Macedonia, at that time,​ ​Yugoslavia, very close to Greece, I knew for sure that none of these​ ​geographical names… Read Article →

April 30, 2003 Kosova is now an internationally protectorate administered by the United Nations Mission in Kosovo, UNMIK. I spent one year updating the map of the capital city Prishtina. I still don’t have the names of all streets and I don’t fully comprehend the language that is being used four years after war. International presence has changed the subject and fashion of discourse. The western paradigm of democracy is being infused through thousands of NGOs.​ ​ Other program implementers are here too. They all work toward the attainment​ ​ of standards. “Standards before status”… Read Article →

Scroll To Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/13/d163707828/htdocs/gonxhe/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 63
Facebook
Twitter