In 2010, soon after the proclamation of Kosova’s Independence, American soldiers from Porto Rico wanted to know WHY on February 17, more Albanian flags than those of Kosova, were used. To illustrate the situation, I recounted them the case of a refugee family from Kosova in America. Their daughter had been born to them prior to the NATO bombings, and lacking the proper documentation, the baby girl was registered as having another birth date during their stay in Macedonia. After arriving in America, this fact was almost forgotten until one day the kindergarten teacher asked,… Read Article →

Në vitin 2010, shpejt pas shpalljes së Pavarësisë së Kosovës, ushtarët Amerikanë nga Portoriko donin të dinë se PSE më 17 Shkurt po përdoreshin më shumë flamuj shqiptarë se sa të Kosovës. Per t’ua ilustruar situatën, ju tregova për rastin e një familjes refugjate nga Kosova në Amerikë. Atyre vajza ju ishte lindur para bombardimeve ndërsa në mungesë dokumentacionit, vajza u regjistrua me një datë tjetër gjatë qëndrimit në Maqedoni. Pas arritjes në Amerikë, ky fakt thuajse u harrua derisa një ditë edukatorja e kopshtit tha: ” A do të sillni tortë nesër në kopsht?”…. Read Article →

Duhej të kalonin edhe disa muaj deri në kompletimin e shtetësisë dhe marrjen e pasaportës Amerikane. Isha në Prishtinë dhe punoja për USAID-in. Duke menduar se ‘green carda’ dhe puna për qeverinë Amerikane mund të jenë një lloj garance, i shkruajta një letër konzullit Austriak per të kërkuar leje për një ditë hyrje në Austri/ Vienë. Nuk kaluan disa minuta dhe më erdhi një përgjigje prej tij ku ai me shkronja të mëdha ‘uluriste’: ” …çfarë populli jeni ju? A nuk e dini se çka është civilizimi? A e dini se në vendet e civilizuara… Read Article →

April, 2003 Kosova It was perhaps June of 2002 when I received an elevating phone call from a reader of my first, recently published book “Refugees in New H(e)aven”. Was it June or July? I can’t recall exactly the time, but I do remember the place. I was in Kosova, one of my homelands. Kosova, the nationthat was almost lost four years ago.Today, Kosova is a nascent country. It is a nation that is anxious for the international acceptance of the lingering, overdue historical must. Today, this is a nation in the intersection of the ever changing maps in Balkans.Perhaps I really… Read Article →

Prill 2003 Kosova   Ka qenë ndofta qershor i vitit 2002 kur m’u bë telefonata e parë ngazëllyese nga një lexues i librit tim të parë të sapobotuar me titull “Refugjatë nën Qiellin e Ri.” Ishte qershor apo korrik? Koha nuk më kujtohet me saktësi, kurse vendi ku ndodhesha, po. Isha në Kosovë, në njërin prej atdheve të mi.   Kosova — kombi që tre vjet më parë gati kishte humbur.   Sot Kosova është një vend në lulëzim. Është një komb që pret me padurim pranimin ndërkombëtar të një domosdoshmërie historike të kahershme e tejet të vonuar. Sot ajo… Read Article →

A NATIONLOST, A NATION REGAINED By: Ganimete Pashoja-Myftiu April, 2003 Kosova It was perhaps June of 2002 when I received an elevating phone call from a reader of my first, recently published book “Refugees in New H(e)aven”. Was it June or July? I can’t recall exactly the time, but I do remember the place. I was in Kosova, one of my homelands. Kosova, the nation that was almost lost four years ago. Today, Kosova is a nascent country. It is a nation that is anxious for the international acceptance of the lingering, overdue historical must. Today, this is a nation in the intersection… Read Article →

Duke i kërkuar edhe më thellë shkaqet e gëzimit tonë të brendshëm, kujtimet më ndalen në shumë momente vendimtare të jetës. Në ato momente kur farkohen vlerat. Po e ilustroj këtë me një rrëfim të vitit 2001, kur unë isha në Amerikë ndërsa prindërit e mi kishin shkuar nga Kosova në Maqedoni për të marrë vizë turistike për Angli. Pas një keqtrajtimi, një temë që fatkeqësisht është e njohur nga shumica, ata ishin kthyer në Kosovë pa përgjigje. Kjo nuk ishte një situatë e re. Prindërit e mi ishin refuzuar nga Anglezët edhe në vitet… Read Article →

GANIMETE PASHOJA MYFTIU “78 THËNIE” Prishtinë, 2015   Kushtuar prindërve të mi, Emel dhe Irfan Pashoja MREKULLITË E KOHËS SONË Të nderuar lexues, Kjo përmbledhje e shkurtër e 78 thënieve, aforizmave, citateve dhe përgjërimeve, është vetëm një përkujtim i vogël i mrekullive të mëdha me të cilat jemi të rrethuar. Nuk ka dyshim që ne jetojmë në kohën e mrekullive. Shkenca, Arti, Teknologjia dhe Teologjia përditë vinë me zbulime dhe me shprehje të shumta që na hapin vizione të reja. Numri i shprehjeve të përzgjedhura për meditim është 78, po aq sa ishte numri i… Read Article →

Sussane Sttipel, my Austrian friend told me one night when we were in Turkey that she believed that the ultimate reason of our existence was to learn. She was such a quick learner and a good person. I truly felt sad for Sussane. After an accident that she had with a motorbike, in April 1997 in Turkey, her memory was damaged and her learning ability was limited too. Sometimes I condole myself that she had reached the highest level of spiritual development before that accident, when she was  not even thirty years old. According to… Read Article →

Ishte shtunë dhe u zgjova herët. Hapa një biografi me ilustrime të bukura mbi Nënë Terezën, të shkruar nga Xhoana Hërlei. Nuk e dija arsyen, por dija se më pëlqente të rilexoja dy faqe të veçanta nga ky libër. Faqja katërmbëdhjetë titullohej Ballkani dhe fillonte me historinë e prindërve të Nënë Terezës. “Në dhjetëvjeçarin e parë të shekullit të 20-të, një farmacist me emrin Nikollë Bojaxhiu me gruan e tij të re, Dranafile, u larguan nga shtëpia e tyre në Shkodër në Shqipërinë e Veriut. U zhvendosën ndofta njëqind milje dhe shkuan në qytetin e… Read Article →

Scroll To Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter